Ledare. Johan Ehrenberg.

2018-02-09 03:00

Det är gratis att rädda klimatet

Du kanske hört att det är dyrt med förnybar energi. Det är det inte alls.

Det finns ett fullständigt falskt påstående som styr vår politik, nämligen myten att det kostar att rädda klimatet.

Det är inte sant.

I själva verket är det för oss alla alldeles gratis, det kostar absolut ingenting utan är enbart en ekonomisk vinst. De som säger annat kan antingen inte räkna eller också har de ett egenintresse som gör att de struntar i det gemensamma.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Du kanske har hört att det är dyrt med förnybar energi. Det är det inte alls. I alla länder där förnybar energi fått växa har elpriserna sjunkit. Soliga dagar eller blåsiga kan det rentav bli minuspris på el. Det här beror på att det inte kostar något att producera när vind och sol väl är uppsatt, kostnaden blir gratis efter några år, och dessutom ett plus ekonomiskt eftersom de minskar kostnaderna som utsläppen från kol och gas skapar. Inte ens om kol blir skattefritt skulle det bli gratis eftersom det skapar kostnader för alla. Förstört klimat.

Det är inte dyrt med ekojordbruk. Tvärtom, varje år som matjorden bevaras utan gifter från handelsgödsel minskar kostnaderna för oss alla. Förstörd matjord är en gigantisk kostnad, räddad matjord gör istället jordbruket gratis.

Att dessutom använda fermenterad gödning (som kraftigt minskar utsläpp av lustgas, metan och koldioxid från marken) är gratis eftersom det återskapar mer jord. Vi räddar jordbruket till våra barnbarn utan att lägga ner mer pengar än vi gör idag på att förstöra den.

Det är gratis att värma bostäderna. Med tillräckligt tjock isolering gör de boende själva den mesta värmen, och solenergi lägger enkelt till det som fattas. Efter några år är boendekostnaderna mycket lägre än de slösande husen i betong, och om bostaden byggts i trä lagrar den dessutom koldioxid vilket sparar enorma pengar för alla i samhället.

Det är inte en kostnad att ta bort plastprodukter som förstör våra hav. Det är gratis.

Alla som promenerar vet att det är gratis, alla som cyklar vet att det blir billigare jämfört med andra sätt att färdas, och alla som har en elbil vet att det bara kostar tio procent jämfört med bensinbilen i drift, men för alla oss tillsammans är elbilen idag gratis eftersom den stoppar utsläpp från de smutsiga bilarna.

Så fort en åtgärd minskar framtida kostnader som förstörelsen skapar så blir den ju gratis. Det kostar noll kronor för ett samhälle att bygga cykelbanor eftersom man därmed kan minska på de dyra motorvägarna. Och höghastighetstågen är gratis för nationen eftersom räntan är noll och avbetalningarna betalas av de åkande som dessutom sparar enorma kostnader för utsläpp när flyget konkurreras bort.

Det här är oerhört viktigt eftersom klimatrörelse, politik och givetvis borgerliga ekonomer envisas med att påstå att det kostar att rädda klimatet.

Det är rena dumheten.

Det kostar att förstöra klimatet, inte att rädda det.

Jag vet inte hur vi kunnat komma så fel i diskussionen, det är som om vi skulle titta på våra bebisar och förfasa oss över att de ska ha mat, få omsorg, lära sig läsa, plugga och sedan jobba. I själva verket är det ju människors kunskap och insatser i form av arbete och nya idéer som skapar vår rikedom, de är inte en kostnad, de är själva fundamentet vi står på.

Så varför har vi hamnat så fel?

Det finns en mycket enkelt anledning.

Några förlorar enormt mycket pengar på att vi gratis löser problemet.

Det är en mycket liten minoritet som förnekat utvecklingen och vetenskapen, som motarbetat den, som försenat omställning och utveckling och som kortsiktigt försökt skapa fördelar för sig själva i väntan på att det som måste ske, ändå ska ske.

Det är inte ens de rika länderna mot de fattiga, i varje land finns miljoner människor som inte bär på klimatskulden utan snarare är offer för den.

Det går inte att komma undan att klimathotet är skapat genom ekonomiska beslut där beslutsfattarna, var och en, vägrat ta hänsyn till de konsekvenser deras beslut inneburit.

Ingen tvingade Volkswagen att fuska med dieselbilarnas utsläpp, ingen tvingade Exxon att ljuga om forskningen, ingen tvingade Norge att öka utvinningen allt längre norrut, ingen tvingade Vattenfall att börja producera kolkraftsel för svenska skattebetalares pengar.

Klimathotet är en fråga om ekonomi, men makten över ekonomin är en fråga om moral.

Det betyder att förändringen också kommer innebär förändringar kring vem som har makten över energi och pengar och därmed makten över framtiden.

En procent kan inte få styra 99 procents framtid.

En procent ska inte styra över de resurser vi gemensamt har idag.

Klimathotet är skapat av en liten grupp styrande människor, de har vetat vad de gör och de har blivit snorrika på det. Ändå är alla människor en del i systemet.

Ibland säger klimatrörelsen att vi lever i antropocens tid, människan påverkar själva klimatet. Men då är viktigt att förstå att det inte är mänskligheten utan en mycket liten del av den som skapat detta gigantiska problem.

Men det några få människor kan förstöra, kan många människor reparera.

Och dessutom är det alldeles gratis.

 

Johan Ehrenberg
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg