Utrikes.

2017-08-11 18:47
C Star, båten som de högerextrema Defend Europe har hyrt av en svensk, har drabbats av motorproblem på Medelhavet. Bild: Turkcypriotisk aktivist/AP/TT
C Star, båten som de högerextrema Defend Europe har hyrt av en svensk, har drabbats av motorproblem på Medelhavet.

Högerextrem båt drabbad av motorhaveri – vägrar hjälp

Högerextrema Defend Europe, som patrullerar Medelhavet med avsikt att stoppa flyktingar från att nå Europa, har motorproblem. En frivilligorganisation har erbjudit sig att hjälpa dem – men högerextremisterna vägrar.

Dagens ETC har tidigare rapporterat om Defend Europe, som har som mål att stoppa flyktingbåtarna från Afrika från att nå Europa. Flera organisationer, bland andra Läkare utan gränser och Hope not hate, har kritiserat verksamheten.

– Den fasad de nu försöker sätta upp, som bekymrade och europeiska medborgare, är falsk, sa Joe Mulhall på organisationen till Dagens ETC i juli.

Under fredagen ska dock C Star, båten som Defend Europe har hyrt av svensken Tomas Egerström, ha drabbats av motorproblem och inte kunnat styra båten. 

Den tyska frivilligorganisationen Sea-Eye, som arbetar med att rädda flyktingar ur de sjöodugliga båtarna på väg från exempelvis Libyen, blev då ombedd av den italienska sjöräddningscentralen att undsätta fartyget. De accepterade det, trots att Defend Europes åsikter är diametralt motsatta mot de egna:

– Att hjälpa ett skepp i nöd är en plikt för all på sjön, utan hänsyn till ursprung, ras, religion eller övertygelser, säger Michael Buschheuer, ordförande för Sea-Eye, enligt The Guardian.

Enligt Sea-Eye har dock högerextremisterna vägrat ta emot hjälp och organisationen har av den italienska sjöräddningscentralen ombetts att återuppta sitt vanliga arbete med att patrullera Medelhavet.